2010 m. spalio 10 d., sekmadienis

Naminė duona su raugu ir dar šis bei tas...

Labas rytas sūriai. Labanakt sūriai. Taip netikėtai ir švelniai prasideda romanas su sūriais... Lygiai taip pat kaip ir pokyčiai gyvenime. Plaukiau pasroviui kartkartėmis skęsdama savo mintyse, kol nuėjau į Sapore d'Italia :] o nuėjau tiesiog nusipirkti skaniausių alyvuogių ir sūrio, nusipirkau ir po kelių dienų jau pati stovėjau kitoj vitrinos pusėj. Taip, kaip darbuotoja! Galiu prisiekti, kad naktim dar dabar sapnuoju tą nuostabią keptą rikotą su mėlynėm... o kava, pasta ir kitas gėris... mmm....
Jau nebe pirmą kartą pasitvirtinantis faktas mano gyvenime, jog geriausi dalykai nutinka netikėtai, visišku eksprontu, kai visiškai to nesitikiu ir nelaukiu. 
Net ir tokiomis akimirkomis aš gaminu, aišku kūrybos tokiame procese nedaug, gal tik truputis momentinio impulso. Kepiau labai smagius avižiniukus-sveikuolius, deja, jie blykstės nesulaukė. Bet štai nauja duonelė sulaukė daug dėmesio ir pagyrų. Bet užbėgdama įvykiams į priekį noriu pasakyti, kad plačiai įsikerojusi nuomonė, jog duoną galima išsikepti tik duonkepėje ar krosnyje yra visiškas MITAS! Aš sėkmingai kiekvieną savaitę duoną kepu orkaitėje ir ji kuo puikiausiai iškepa. 


Duonelei reikia:

125g. ruginių miltų
375g. kvietinių miltų [a.r. + rūpūs]
75g. linų sėmenų
75g. avižinių dribsnių
75g. saulėgrąžų [1h pamirkyti vandenyje]
70g. cukraus
1,5 a.š. druskos
0,75l. šilto vandens [bet ne karšto]
4 v.š. raugo

Visus ingridientus sumaišome su vandeniu ir įdedam raugą. Tešlą apdengiam ir laikom šiltai 12h., tačiau nebūtina tiek ilgai aš laikau apie 9-10h. ir viskas kuo puikiausiai pavyksta. Po 12h. atsidedame raugo kitam kartui, šiukštu nepamirštame to padaryti, nes neteksime pagrindinio ingridiento. Ištepame kepimo skardą aliejumi ir sudedame tešlą, nes ji bus tokia skystoka. Aš naudoju keksams skirtą formą. Kepu apie 40min. 170-180 C temperatūroje. Aš darau taip: įjungiu orkaitę konvekciniu režimu ir iš karto įdedu duonelę, nes tuomet ji dar šiek tiek pakyla, kol orkaitė ganėtinai įkaista, ir tik tada jau kepinasi.
Raugas: aš pati raugo nedariau, jo ir vėl gavau iš patikimų šaltinių, tai visada galėsiu pasidalinti. tik yra vienas niuansas, kad raugas gali stovėti šaldytuve max 2 savaites. Na bet jis tiek ilgai tikrai neišstovės, nes šios duonelės vis norisi ir norisi :]

5 komentarai:

  1. Duonelė ištiesų atrodo puikiai:) O gal žinai kaip tą raugą pačiai pasigaminti?:))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš vakar panašią kepiau :) Tik be saulėgrąžų ir avižinių dribsnių. Net proporcijos panašios, tik skirtumas jog raugo dedu daugiau ir kildinu daug trumpiau (apie keturias val).

    Ineta, aš irgi raugo negaminus, tik žinau jog galima daryti iš natūralaus pieno ir ruginių miltų. Pienas turi būti pradėjęs gižti, tada sumaišai su miltais iki grietinės konsistencijos ir pastatai kamabryje dviem - trim parom. Bet jeigu nesinori terliotis, mielai duosiu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ineta, yra naminės plikytos duonos receptas su raugu ir plikiniu žurnale "Virtuvė Nuo...Iki..." NR. 1-2 2010m. Jeigu neturi šio ledinio galėčiau prie progos atsiųsti į email receptą. O beje kaip tik šio mėnesio Virtuvės žurnale turėtų būti straipsnis apie duoną su raugu, jei turėsi tiek kantrybės jo sulaukti :]
    Aš džiaugiuosi augindama šaldytuve du raugus :]

    Forelle, na va jau tų duonų variacijų kalnai kalneliai :] O kildini trumpiau, nes raugo daugiau ir visos cheminės reakcijos greičiau įvyksta :] Niekas negali prilygti naminės duonelės skoniui!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš LABAI LABAI norėčiau to recepto:)) Jei gali, atsiųsk man į emeilą atskanuotą ar kaip kitaip:) gamyklele@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  5. Raugo gaminimas:
    50 -100 g ruginiu miltu uzpilti apie 100 g silto vandens. Ismaisyti iki blynu teslos skystumo ir palikti siltai 24 val. Kita diena prideti tiek pat miltu ir vandens ir taip 5 vakarus. Pries kepant duona, raugo palikti apie 100 g ir laikyti saldytuve tik 2 savaites. Susiruosus vel kepti duonele, ideti apie 100 g ruginiu miltu ir silto vandenuko ir palikti bent jau per nakti... ryte pradeti kepima, nepamirstant palikti vel apie 100 g raugo kitam kartui. Skanaus

    AtsakytiPanaikinti