2010 m. spalio 28 d., ketvirtadienis

Sausainiai su šokolado ir amerikos gabaliukais




Mes augame, keičiamės, žinia, ne kiek daug fiziškai, kiek dvasiškai.
Laukiame kiekvienos dienos net drebėdami iš nekantrumo, tuo tarpu gražindami save dabarties akimirkai.
Mes nemiegame per naktis, savo gyvenimus prilygindami filosofijai, ir suvokdami pagaliau, kokios knygos mums reikalingos.
Eidami per perėją, mes pagauname save esant stipriai surauktais veidais, ir tai mus priverčia
beveik balsu kvatotis.
Prisimename save pačioje tolimiausioje praeityje : mūsų esminiai norai, apsisųkę trimis ciklais,
grįžta.
Mes dedame pirmus žingsnius jų link ir užuosdami rytdienos kavos kvapą, dabar jau tapusį taip laukiamu tokiu mielu, kasdieniniu ritualu, judame link tęsinio, truksiančio visą gyvenimą. Judame su stipriu jausmu ir noru.


Dideli amerikietiški sausainyčiai:

140g kamb. temperatūros sviesto
1 ir 3/4 puodelio miltų ( daugiau nei pusę kiekio dėjau speltos miltų ir likusią dalį rupių kvietinių)
1/2 a.š kepimo sodos
1/2 puod. balto cukraus
1/2 puod. rudo cukraus
1 a.š druskos
2 a.š vanilinio cukraus
1 didelis kiaušinis
1 kiaušinio trynys
100g šokolado ( juodasis 70% kakavos)
3/4 puod. gr. riešutų


Atskirame dubenyje sumaišome miltus ir sodą. Puode, ant vidutinio stiprumo ugnies ištirpiname 100g sviesto , kaitiname maišydami kol gražiai paruduos ir pradės skleisti riešutų aromatą, apie 2-3 min. Perpilame sviestą į kitą indą ir įmaišome likusią, netirpdytą sviesto dalį. Ten pilame cukrų, druską ir vanilinį cukrų ir labai gerai išmaišome.
Dedame kiaušinį ir kiaušinio trynį ir apie 30s maišome iki labai vientisos masės. Paliekame pastovėti 3 min. ir vėl maišome 30s. Taip kartojame dar porą kartų.
Beriame miltų mišinį ir gerai išmaišome mediniu šaukštu. Tada susedame kapotą šokoladą ir riešutus.
Įkaitiname orkaitę iki 190 c. Išklojame skardą kepimo popieriumi, dedame ant jos sausainių tešlos kauburėlius. Į vieną skardą 7. Jų nesuplojame, bekepant pati tešla išsiplės į šonus.
Kepame apie 10-14 min.kol kraštai gražiai paruduos, o viduriukas dar liks minkštas.
Atvėsiname.


Mano nuomone, būtų galima laisva ranka sviestą pamažinti iki 70 g, nes gaunasi gan rieboki, tačiau skanūs labai.
Labai nekantrauju juos kepti be sviesto ir su moliūgų tyre, be abejonės, gautųsi nebetoks amerikietiškas klasikinis variantas, bet jau sofistikuotas skanumynas.

2 komentarai:

  1. Uuuu skamba gerai :) labai įdomūs turėtų būti su moliūgais. Lauksiu įrašo :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ne tik skamba, žinok geri ir buvo :)
    Aha, aš irgi lauksiu įrašo su moliūgais, tikiuosi jis ateiS :D

    AtsakytiPanaikinti