2010 m. spalio 15 d., penktadienis

Apple pie for you , my little gnome





Mes prisimename tuos ankstyvus rugsėjus.
Tuos pašiauštus plaukus ir vėjui pučiant varvančią nosį.
Pušų kvapą, spyglių pilnus batus.
Raminančią tylą, fantazoriumo valandas.
Glostančius kvapus ir
kampelį su nuosava lempa,
krėslu ir lentyna pilna knygų.
Ten, kur dažnai per ilgai, būdavome kartu.



Labai panorusi obuolių pyrago, supratau, kad šį sezoną aš jo dar nekepiau (?!)
Užsimerkus, bei pasitarus su savo šeima, nutariau kepti tokį, kuris savo kvapais, skoniais atskleistų visus rudens subtilumus ir grožius .
Receptas man toks labai 'american village gradma , vintage style',
primena man 'Namelio prerijose' gyvenimą, lakstymą po lapais padengtus parkus,
svečiavimąsi pas močiutę ir dar daug daug visko...

Mėginkime:

Tešlai:

200g šalto sviesto
2 ir 1/2 p. miltų
1 a.š kepimo miltelių
3 v.š cukraus
1 kiaušinio
3 v.š pieno
1a.š druskos

Įdaras:

10 kietesnių obuolių
1/4 a.š tarkuoto muskato
2 a.š cinamono
1 ir 1/2 cukraus
3 puodeliai vandens
1 citrinos sultys

Miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską sumaišome. Tada įtriname sviestą, kol tampa maži trupinukai. Dedame kiaušinį ir pilame pieną, ir šaldome tešlą pusvalandį šaldiklyje ( čia, kad greičiau).
Obuolius nulupame, išskobiame ir supjaustome nelabai smulkiai, apystambiais gabalėliais. Dedame į puodą, pilam vandenį, stiklinę cukraus, citrinos sultys ,cinamoną ir verdame apie 10 min. nupilame skystį, sudedame muskatą ir likusi cukrų.Man obuoliai gavosi per šlapi, tai aš nuvarvinau juos per sietuką.Pravėsiname.
Trečdalį tešlos įklojame į 24cm skersmens skardą ir subadę šakute pakepame apie 10 min, 180c orkaitėje. iš pusės likusios tešlos formuojame pyrago kraštus, supilame įdarą ir uždengiame iškočiotu tešlos lakštu. įpjauname kelis pjūvius ir kepame apie 35min.

aš būtinai pasidariau ir karamelės padažą prie pyrago:

1 ir 1/2 p. cukraus
1/3 st. vandens
2/3 st. grietinėlės
2 v.š sviesto

Užverdame vandenį su cukrumi ir ant silpnos ugnies viriname apie 10 min kol gražiai paruduos skystis. maišant , atsargiai supilame grietinėlę ir sudedame sviestą.viskas, galime ją pasūdyti ir jūros druska, bus dar skaniau

receptas adaptuotas iš kepykla5






5 komentarai:

  1. Aš šiandien irgi kepiau obuolių pyragą:)Kurio jau nebeliko:D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip jau būna su tais obuolių pyragais, pas mane per dvi dienas nebeliko ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pasirodo šaldytuve gulintys obuoliai mano! Ir aš reiškia kepsiu pyragą su jais :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jei būtų ir ne tavo...juk kiek dabar obuolių!
    Obuoliai, obuolių pyragai visiems! peace :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na aš kai sodų neturiu, tai man obuoliai 4lt kilogramas turguj :D

    AtsakytiPanaikinti