2010 m. spalio 12 d., antradienis

APELSINŲ - ANYŽIŲ KEKSAS pour la week-end



Nežinia dabar mane, kaip koks vijoklis, apsivijęs šimtmečius skaičiuojantį apleistą dvarą. Aš vis dar neliūdžiu: kol paskausta, šypsausi savo atspindžiui veidrodyje, o tada tyliai nusliūkinu ir įsijungiu šią, tada dar šią.
Ei, dar geriau. Viskas susitvarkys.


Savaitgalis buvo puikus. Labai, ypač šeštadienis . Tos valandos praleistos šnekučiuojantis apie maistą, jo gamybą, vartant maistinę spaudą ir ne tik..
Už malonią draugiją ( kada sau kelis kartus reikėjo įsignybti; ar tas susitikimas ir tokie žmonės egzistuoja iš tiesų?; taip taip, man dar buvo ir taip) ,noriu nuoširdžiai padėkoti sumanymo organizatorei Indrei, mano gaminimo pradžių pradžios dievukui Skirmantei, ir kitoms šaunioms merginoms: Inetai, Simai, Irmai, Aušrai ir Eglei.
Ir mano savaitgalio keksas, keptas Panemunės virtuvėje ir kurį tempiausi į susitikimą. šypt.


165 g. kambario temperatūros sviesto
115g cukraus pudros ( apie pusę puodelio)
3 kiaušiniai
165 g. miltų (beveik pilnas puodelis )
1 a.š kepimo miltelių
2 v.š kukurūzų krakmolo
1, 5 a.š malto anyžio
2 a.š malto cinamono
25 g. pistacijų
25 g. graikinių riešutų
25 g. apelsino cukatų
50 g. medaus
1 a.š vanilino
žiupsnis jūros druskos

Miltus, cukraus pudrą, kepimo miltelius, kukurūzų krakmolą, cinamoną, anyžių sumaišome atskirame dubenyje.
Gerai išsukame sviestą, vienas po kito dedame kiaušinius ir dar geriau viską išmaišome. Sudedame medų, riešutus, cukatus, vaniliną ir druską. Išmaišę, pilame miltų mišinį. Paruošiame dvi mažytes kepimo skardutes arba vieną didesnę, išklojame jas kepimo popieriumi ir kepame 180 c įkaitintoje orkaitėje
apie 40min. Ar iškepęs, tikriname mediniu pagliuku įsmeigdami į kekso viduriuką.

Kaip pasigaminti apelsinų žievelių cukatus:

5 apelsinų
470g cukraus
1 a.š vanilino
4 puodelių vandens
kelių anyžiaus žvaigždučių
60 ml. citrinos sulčių

Apelsinus gerai nuplauname po šiltu vandeniu ir nulupame išilgai. Tada žieveles
dar supjaustome plonom nedidelėm juostelėm. Užviriname vandenį, sumetame žieveles ir paverdame 2 min. Ištraukus iš vandens pakišame po šaltu vandeniu 2 min. Visą procesą kartojame dar du kartus.
Į vandeniį likusį nuo virinimo, suberiame cukrų, citrinos sultis, anyžių, vaniliną ir beveik užverdame. Sudedame žieveles ir ant mažos ugnies viriname apie 1,5h, kaskart vis pamaišant.
Paliekame per naktį prisitraukti sirupo. Kartu su juo pilame į sandarų indą ir laikome šaldytuve.


P.s Gaila, labai gaila, kad šįkart nuotraukos visai neatspindi skonio. O skonis tikrai buvo turtingas.
Mokysimės , oi mokysimės su nuotraukomis.


7 komentarai:

  1. Taip, puolu taisytis ;)
    Tikiuosi viskas pavyks.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai malonu buvo susipažinti, o keksas buvo fantastiškas. Būtinai išbandysim. Beje, gal pistacijų nesūdytų radai pirkt?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū labai!
    Dėl pistacijų, tai ne, kol kas dar neteko rasti, o labai gaila, nes visos dažnai būna perskrudintos ir persūdytos.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Skonis šio gražuolio yra pasakiškas, fantastiškas ir tiesiog nerealus. Ištirpsta burnoje... Įsimyli iš pirmo kąsnio :)Kai įsigysiu, ko reikia, būtinai palepinsiu šeimyną šiuo skanėstu :) Jau plačiai išgirtu ;) Vakaras iš tiesų buvo šaunus, o kur dar pasivaikščiojimas :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. štai pagaliau ir JIS, skaniojo kekso receptas :) reikės kada susiorganizuoti kepimą su ilguoju cukatų gaminimu... :>
    ir taip tada ir nepaklausiau - kur radai tokių šaunių formelių? :)
    p.s. ačiū už malonią kompaniją, buvo smagu susipažinti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Keksas vėl pasirodo ant pjedestalo, žemai nusilenkia, dėkoja visiems už liaupses ir atsisveikina, tikindamas sugrįšiąs į kiekvieno namus atskirai ;D
    Egle, formelės iš Kauno senamiesčio 'Kepėjo'
    parduotuvėlės, kur rikiuojasi pulkai visokio plauko kiekvieno kepėjo daikčiukų ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Mmmm kas gali būt geriau už naminius kepinius - šitas keksas buvo toooks - na ir tu pati parašei labai gerą apibūdinimą - turtingas.

    AtsakytiPanaikinti