2010 m. liepos 19 d., pirmadienis

Plikyti sausainėliai

Plikyti sausainėliai tai dar viena nostalgiška akimirka mano vaikystės prisiminimuose, kai lėtai, senu medinuku keliaudavome 5 valandas Klaipėdos kryptimi, bet tas tyras džiaugsmas išlipus, toks paprastas, natūralus ir nesuterštas gyvenimo tamsių spalvų, tvyrodavo virš manęs gelsva aura. Miestas, jūra, turgelis, viską atsimenu blankiau nei vakar, bet kur kas geriau nei tai būtų buvę prieš tiek metų. Ko gero net ir dabar intuityviai įšokčiau į reikiamą autobusą per daug net nesusimąsčiusi. Visa tai baigėsi, tačiau išliko detalės, o viena iš jų ir yra šis plikytas stebuklas. Tai visada buvo puikus užkandis kelionėje namo, kur visai nesinorėdavo važiuoti, nors ir suprasdavau, kad atostogų laikas visada praskriedavo kur kas greičiau nei mano tuometinis monotoniškas gyvenimas. Kometos greičiu. Aš turėjau svajonių....

Reikia:
170g. miltų
75g. riebalų
130g. cukraus
190g. kiaušinių
360g. pieno
2g. druskos

Plikytą tešlą pagaminti nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti. Pirmiausia užviriname pieną su druska, cukrumi ir riebalais, kai užverda sudedame miltus ir maišome, kol nelieka gumulėlių. Šis procesas nėra sudėtingas, maišant tešla sulimpa į vieną kamuolį ir lyg "atšoka" nuo puodo, o jo dugnas lieka apsidrumstęs. Tada masė yra maišoma, kol atvėsta iki 40C ir po truputį, dalimis pilami kiaušiniai [jokiais būdais ne visi iš karto]. Tešla neturi būti kieta, turi būti vientisa blizgi masė, kuri špricuojama konditeriniu maišeliu su dantytu antgaliuku. Prieš pašaunant į orkaitę galima pabarstyti perliniu cukrumi. Kepame 200-240C, kol žavingai paruduoja ir jokiais būdais nedarinėjame orkaitės, nes šie gražuoliukai sukris. Vienas iš šios tešlos ypatumų, kad nededami jokie pakelėjai, nes ją išpurena kepimo metu susidarę garai. Labai panašiai gaminami profitroliai, kuriems naudojamas vanduo vietoj pieno ir jokio cukraus, o kas šauniausia, kad jų vidų galima pripildyti įvairiausiais kremais ir įdarais :) Check it out!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą