2010 m. sausio 24 d., sekmadienis

Suktinukai arba ką gali kapota tešla. mmm....

Kokių tik minčių nekyla žiūrint į marmelado indelį. Nedidelis, žavingas, su spalvota etikete užklijuotas stiklainiukas išjudina fantaziją, prisiminimų stalčiukus, bet vos tik atsuki dangtelį -  gili neviltis. Spalva: oranžinė, kvapas: buvęs prie abrikosų, skonis: cukrus, cukrus cukrus... ir tai yra vadinama abrikosų marmeladu... Apie jį pasakoju neveltui todėl, kad suktinukam reikia labai gero džemo, o mano pirktasis, atrodo, šiam reikalui ne per geriausias, bet viskas susiklostė mano naudai ;]
Reikės:
160g a.r miltų
90g sviesto
60g grietinės
žiupsnelis druskos
marmelado
kiaušinio patepimui
cukraus pudros pabarstymui

Kapotos tešlos gamyba (super duper paprasta): miltus ir druską kartu su sviestu kapoti peiliu, kol gaunasi mažos kruopelytės, trupinėliai (aš ne kapoju, o trinu rankomis) ir tada supilti grietinę, išminkyti, tik ne per daug, kol gausis vientisa masė. Štai ir visas vargas. Paruoštą tešlą dedam į šaldytuvą mažiausiai 30min. Tada traukiam ją lauk ir kočioooojam! Kuo ploniau, tuo geriau (apie 2mm.), supjaustome kvadratėliais, patepliojame kiaušinio plakiniu,  uždedame netoli kampučio marmelado ir sukame, sukame, ridename, galiuką prispaudžiame ir dedame į skardą taip, kad galiukas būtų apačioje (tai labai svarbu, nes kitaip bekepdamas sausainėlis išsivynios ir iš suktinukų liks pusiau suktiniai!). Taaaip gražiai sudėtus suktinukus kepame 220 C, kol paruduoja ir atvėsusius pabarstom cukraus pudra. Negailim! 

Kadangi man liko tešlos, tai pasitariau su savim ir nusprendžiau įdarbinti širdelės formelę kilniam tikslui. Puiki idėja for St. Valentine ;]  Ta pati tešla, tas pats vakaras, tik tešlos storis jau bent 5mm. Irr truputis kiaušinio plakinio ant širdelių, kad geriau prikibtų cukrius su cinamonu.  Irrr  šviežiai maltas cinamonas su cukriumi. 

2 komentarai:

  1. Kadangi šiandien susidūriau su kapota tešla, labai apsidžiaugiau, radusi šį blog'ą! ;)
    labai čia viskas patiko!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Fantastika! o man labai džiugu, kad vis dėlto kažkas skaito ir mano įkeltus receptus, pastebėjimus, lyrinius nukrypimus :) Veiksmas vyksta! :)

    AtsakytiPanaikinti