2010 m. rugpjūčio 23 d., pirmadienis

It last forever.... France and tarts!

Pavasarį pirkau knygą, ganėtinai daug jų pirkau ir visos buvo užsienio kalba, bet ši ypatinga, išskirtinė, sklidina senovės ir tokia visa be paveikslėlių, but so much charming... The Mastering of the French cooking [Julie&Julia project] mielo filmo dėka tapo mano taikiniu ir įgyvendinama svajone. Prancūzija visada veiks kaip magnetas, o turint kažką tokio autentiško šalia, gaminant prancūziškai pagal ją, nors trumpam nusikeliu į kitą erdvę, į tą svajonių kampelį, kuriame dar niekas kitas nerado įėjimo, but I'm glad...
Menu tą niūrią rudens dieną užbėgau į provanso dienas ir kaip visada atvėriau savo piniginę mieliems niekučiams. Bet tuomet nutiko dar toks įdomus dalykas, dėl kurio labai džiūgavau. Tose provanso dienose parsidavinėjo tokie nuostabūs tikri prancūziški macaroons, pagaminti tikro grynakraujo prancūzo, tikroje levandomis kvepiančioje Prancūzijoje. Ir su šiuo kepėjėliu teko šnektelėti, net ne šnektelėti, bet kaip reikiant pabendrauti ir net kontaktais apsikeitėm ir turėjau aš į France keliauti, bet... Receptas ne apie macaronsus, o apie be galo nuodėmingą prancūzišką tartą su braškėmis.

Reikės:
Pagrindui
141g. miltų
113g. sviesto
1/2 a.š. druskos
didelis žiupsnis cukraus
4-5 v.š. šalto vandens
Plikytam kremui
5 tryniai
340g. pieno
78g. miltų
170g. cukraus
14g. sviesto
1 v.š. vanilino
2-3 v.š. likeriuko [pvz:rojaus paukštė]
Papuošimui
500g. braškių
klaro želė

Pirmiausia pasidarome tešlą pagrindui. Plakame sviestą kartu su druska, cukrumi iki purios masės, palaipsniui pildami vandenį ir tada sudedame miltus. Su miltais atsargiai permaišome, kad tešla neužsitrauktų ir dedame į šaldytuvą.
Kol tešla "ilsisi" paruošiame plikytą kremą. Keptuvėje pasikepiname miltus, kol lengvai pagelsta. Tada pilame į puodą pieną, dedame sviestą ir vaniliną, užverdame ir supilame į jį gerai išplaktą kiaušinių, cukraus ir kepintų miltų masę. Mikliais judesiais maišome, kad neliktų gumulėlių ir kai užverda maišom tol, kol sutirštėja taip, lyg būtų galima pjaustyti ir paliekame atvėsti, Prieš baigiant virti įpilame likeriuko ir dar šiek tiek permaišome.
Dabar iškočiojame tešlą, įdedame į skardą, užklojame ją folija ir ant viršaus uždedame pupelėm ar avinžirniais ir kepame 180 C temperatūroje apie 10-15 min. su folija ir dar šiek tiek be jos, kol gražiai paruduoja.
Kai jau viskas atvėsta, į pagrindą dedame kremą, ant viršaus per pusę perpjautas braškes ir šiek tiek patepliojame su klaru. Vuolia!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą