2011 m. sausio 12 d., trečiadienis

Prancūziška duona boule. beveik kaip artisan bread


Tikriausias dalykas pasaulyje yra meilė. Meilė širdyje, sieloje, prote, kūne. Pirma- sau. O paskui viskas savaime...
Tas jausmas neaprėpiamas, begalinis, pilnatviškas, gražus. Pravirkdantis ir prajuokinantis iki negalėjimo. Kvepiantis kaip pušynas, sušildantis kaip židinys ar netikėtas dėmesys.
Meilė- tai gyvenimas. Mano gyvenimas, su kitais, su mylinčiais ir tai suvokiančiais...

Per tokį neilgą laiko tarpą susitaikyta su praeitimi, artimiausi žmonės pagaliau, priimti tokie, kokie yra. Ir kaip jie pražydo tada! padovanojo tiek nuostabių akimirkų, kvatojimo, nuoširdžių ašarų ir nuoširdaus pykčio...
Atradau tiek aukso, čia pat, šalia savęs.
Buvo dar norai, kurie pradėjo pildytis tik tada, kai buvo susitaikyta su gyvenimu be jų. Tokie jau tie dėsniai. Konstanta, niekada nekintantys...Kuriems tik reikia laiko suvokti.


Dėsniai nekinta, kinta gyvenimas. Kinta, ir labai. Pradedame visiškai naują etapą, susitaikę su senu. Kad būtų lengviau, kad būtų drąsos padaryti daugiau, padaryti, tai ko norisi, suvokti savo galią.
Palinkėkim sau dar daugiau drąsos ir ramybės, kad viduje nebūtų per daug blaškymosi ir galėtume daryti teisingus sprendimus, su klaidų minimumu.



O dabar apie duoną. Labai norėjau kepti tokią duoną, kurios nereikia minkyti, o raugo pasiruošusi nebuvau. Tad teko apsieiti su mielėmis. Gerai ištyrinėjau daugybę internete esančių duonos receptų ir prisiminiau tokias artisan breads. Tai taip vadinamos duonos meistrų duonos.
Didelė bėda, kad tokiai duonai tešla laikoma nuo 4 iki 18 dienų šaldytuve. Tad jei norisi pasigaminti, reikia būti pasiruošus iš anksto. Žinoma, aš to padariusi nebuvau.
Bet radau puikų receptą, kuriame tešlą užtenka laikyti 3 val, ir gauti puikią, beveik artisan duoną, su minkštu drėgnu vidumi ir plona, traškia plutele. Geresnės duonos, kepamos namie ir su mielėmis negalima net norėti.




Prancūziška duona: Boule ~

3 puod. šilto vandens
1 1/2 v.š sausų mielių
1 1/2 v.š druskos
6 1/2 puod. miltų *


Į didelį indą sudėti miles, vandenį ir miltus. Viską gerai sumaišyti, uždengti dangčiu ir palikti 2 val. kambario temperatūroje.
Po 2 val. padėti 3val į šaldytuvą, kad tešla nebūtų tokia lipni. O dar geriau visai nakčiai.
Paviršių, ant kurio formuosite duoną, gausiai pabarstyti miltais. Aštriu peiliu atpjauti tiek tešlos, kokio dydžio norisi kepti duoną. Tą norimą dalį vėl apibarstyti miltais ir per 30- 60 s suformuoti duonos kepalėlį. Palikti 40 min., įdėjus į apvalią nedidelę formą ( naudojau 20 cm. skesmens silikoninę).
20 min. prieš kepimą įkaitinti orkaitę su kokiu indu, skirtu kepimui ( naudojau orkaitės skardą) iki 230 C.
Duonos viršų vėl apibarstyti miltais ir aštriu peiliu įpjauti išilgai. Po 20 min. laikas kepti. Greitai atverti orkaitę, įpilti į jau įkaitintą indą puodelį karšto vandens, pašauti duoną ir kepti apie 1 val, vis įpilant vandens, kad neišgaruotų.
Iškepusią visiškai atvėsinti ant grotelių.
Likusią tešlą galima laikyti šaldytuve ir sunaudoti per 14 dienų,

* pusę 2 1/2 puodelio naudojau rupių ruginių miltų ir kitą likusią dalį baltų miltų.

Recepto šaltinis: The urban spork

13 komentarų:

  1. Aš irgi savojoju tokią duoną išsikepti. Bandžiau vieą receptą su raugu. Lyg ir viskaspavyko, duoa atrodė nuostabiai, viduje didelės skylės, tokia minkštutė, bet skonis - viena rūgštis. Matyt ar raugas buvo per stiprus, ar per daug, bet kažkas buvo ne taip.Dabar nusižiūrėjau kitą, raugo nedaug, turėtų pavykt

    AtsakytiPanaikinti
  2. aha, šita žinok, labai vykusi, kad ir su mielėmis, va kaip tik šiandien kepu iš likusios tešlos.
    kai pabandysi tą su mažai raugo, parodyk. aa? ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jeigu tik pavyks, būtinai parodysiu. Raugo mažai, bet kai kildinama 12 val, gali vėl per daug būti ir kad vėl nebūtų rūgštu.
    Beje, o prieskonių šiai duonai netrūksta?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip nekeista, man joje netrūko nieko, nors šiaip esu prieskonių megėja duonose. nors, gal nebūtų nieko tokio, jei ir įdėtum kokį vieną kitą skonį, bet kaip jau minėjau, iš savęs ši duona skani.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sima :)
    aš noriu noriu naujų. bet...dar truputį reikia palaukti. kol apsiprasiu su nauju pasauliu, išmoksiu naujų dalykų, o tada tai labai noriu rašyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nekantriai lauksiu, siųsdama Tau geriausias mintis, kad viskas kuo puikiausiai pavyktų ir su įkvėpimu grįžtum rašyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai cia skaniai atrodo, bet nezinau ar paciai pavyks :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. kaip del paprastos duonos tai labai jau ilgai reikia gaminti - "tešla laikoma nuo 4 iki 18 dienų šaldytuve"

    AtsakytiPanaikinti
  9. Audriau, va va, butent, iprastai artisan duona yra tiek laikoma, bet sis receptas butent toks greitam 'artizanines' duonos megavimuisi- palaikyti reikia tik tris valandas. po to, viens, du, trys ir viskas.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Norime bendradarbiauti su jūsų blogu. Ar galite parašyti mums el.paštu į biuras@klientupaieska.lt arba paskambinti telefonu 8 670 243 14 ir aptartume tai plačiau, nes nerandame jūsų kontaktų. Ačiū, iki malonaus Justinas Ilisevičius.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Na duona iškepta namuose yra visada skanesnė, todėl sugaištas laikas nėra skaičiuojamas :)

    AtsakytiPanaikinti