2010 m. lapkričio 28 d., sekmadienis

Aguoninis pyragas. sorry grateful


Žiūriu, kad man įkvėpimas taip ir neateina, mūsų numylėto pyrago nuotraukos kiekvieną dieną
tampo už skverno, tyliai dejuodamos ir nerimaudamos išlįsti į dienos šviesą...


Klikt klikt, delete delete. Pastaruoju metu taip vyksta mano rašymas į blog'ą. Atrodo nieko blogo nenutiko, bet kažkas viduje giliai užmigo, ne ne, ne tinginio miegu, bet susikaupimo, ramumo, pasirengimo miegu...
Lauke tvyro žvarbi ramybė, namie ne taip šilta kaip norėtųsi, bet tada kai sutemsta, įsižiebia langiukuose mažos švieselės, kur, ne kur pasirodo pirmosios kalėdinės lemputės. Mano galvelėje apsigyvena dar svajingesnių, naivesnių, vaikiškesnių, tikrų, nepadirbtų minčių.
Žvakės, mylimi žmonės, juokas. Ramu ramu.


Aguoninis aguoninis pyragas ~

Aguonos ~ 500g
Kiaušiniai ~ 9 vnt
Cukrus ~ 180g
Malti džiūvėsėliai ~ 70g
Manų kruopos ~70g
Citrinų sultys ~ 40 ml
Grietinėlė ~ 400ml
Cukrus ( grietinėlės užpilui) ~ 150 g
Kondensuotas pienas arba " Rududu" ~ 1 skardinė

Aguonas nuplikyti verdančiu vandeniu, nusunkti ir palikti nuvarvėti. Sumalti aguonas mėsmale arba sutrinti elektriniu trintuvu. Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Į aguonų masę nuolat maišydami dėkite po vieną trynį ir po šaukštą cukraus, kol sudėsite visus trynius ir cukrų. Supilkite citrinų sultis į aguonų masę ir išmaišykite. Iki standžių putų išplakite baltymus ir kartu su džiūvėsėliais ir manų kruopomis atsargiai įmaišykite į aguonų masę. Kepimo formą ištepkite sviestu, supikitei masę ir kepkite 180 C 1 valandą.
Kol kepa pyragas, ruoškite grietinėlės užpilą. Grietinėlę sumaišykite su cukrumi ir virkite ant vidutinės ugnies nuolat maišydami, kol nugaruos apie trečdalį skysčio. Ataušinkite maždaug iki 40 C. Iškeptą pyragą susmaigstykite pagaliuku ir palikite atvėsti. Tada pamažu pilkite ant jo grietinėlės užpilą, kad grietinėlė kuo geriau susigertų. Kondensuotą pieną pakaitinkite karšto vandens vonelėje, kad suskystėtų ir tolygiai užtepkite ant pyrago.
Geriausia palaikyti pyragą dvi paras, jei įmanoma. Skanauti!


P.s. originaliame recepte, dar buvo dedami susmulkinti riešutai, aš jų dėjau, kai pyragą kepiau pirmą kartą. Čia vienas tokių pyragų iš nedaugelio, kuris patenka į mano Top list'ą.

2 komentarai:

  1. Manau, tiesiog privalau išbandyti šį receptą, nes jei jau patenka į Tavo top list'ą, net nekyla abejonių, kad jis bus fantastiškas ;)Parašyk man savo adresą, atsiųsiu filmą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Išbandyk tikrai, verta, aš jį gaminau jau antrą kartą, bet dar gaminsiu ir trečią ir t.t. , o taip būna retai :)
    Oi Sima,filmas filmas. yeah!
    ziv.verkt@gmail.com
    :))

    AtsakytiPanaikinti