2010 m. lapkričio 18 d., ketvirtadienis

Kepimo terapija ir purios ryto bandelės




Sakoma, kad muzikos terapija padeda išsklaidyti niūrias nuotaikas. Reikia tik klausyti atitinkamos muzikos : priešingai nei manoma, jei liūdi klausykis ne trankių, linksmų dainų desperatiškai besistengiančių save pralinksmint,bet tokių pat liūdnų, kaip tavo nuotaika melodijų, kad išgyventum ir išleistum misterį liūdesį.
Tada , kai fone girdisi F. Chopin, galima čiupti didelį dubenį, pakutį mielių, miltų ir pradėti maišyti, minkyti ir po poros valandų mėgautis žiauriai skaniomis bandelėmis.
Ir taip pasidvigubinti sau džiaugsmą tokiu aprūkusiu oru.

Prisiekiu, kai kepiau užuodžiau tą kvapą ypatingajį, na tą, kuris vaikystę mena, tą, su močiutiškais vaikystės kepiniais. Ach, tokiais paprastais, bet ko gero pačiais tikriausiais ir jaukiausiais.


Paprastos mielinės bandelės~

500g miltų
250 ml. šilto pieno
20 g mielių
1 kiaušinis
50g cukraus
50g margarino
5g druskos
5g vanilinio cukraus

glaistui~

200g miltinio cukraus
4 v.š karšto pieno
keli šaukšteliai citrinos sulčių
20g kakavos
1 v.š sviesto

Miltus persijoti. Pašildomas pienas, suberiama druska ir cukrus ir maišoma kol ištirpsta. Supilamos paruoštos mielės ( mielės ištirpdomos šlakelyje šilto pieno su žiupsniu cukraus).
Įmušamas kiaušinis, beriami miltai ir minkoma tešla. Baigiant minkyti , sudedami šiek tiek pašildyti riebalai ir vanilinas. Tešla išminkyta, kada dubens sienelės lieka švarios, todėl minkant gali reikėti įberti papildomai miltų. Išminkyta tešla apibarstoma miltais ir paliekama kilti apie 1 h šiltai.
Pakilusią tešlą padalijame į 15 vienodų gabaliukų , suformuojame apvalias bandeles, sudedama į skardą ir paliekama kilti 25 min, apdengus švariu medvilniniu audiniu. 5- 10 min, prieš kepimą, bandelių paviršius aptepamas lydytu sviestu, kad iškepusios būtų minkštos ir kvapnios.
Kepama 230 C orkaitėje apie 10-12 min. Kepdami kepiniai geriau iškyla, jeigu su jais kepant įstatomas mažas indelis su vandeniu. Iškepusias bandeles dar patepame sviestu ir atvėsiname.

Cukraus pudrą užpilame karštu pienu ir gerai išmaišome.Kakavos miltelius pakepiname svieste ir sudedame į cukraus pudrą. Aš pusę bandelių glaistavau kakaviniu glaistu, o kitą pusę su glaistu be kakavos, tik įlašinusi citrinos sulčių. Barstome kepintais ir smulkintais lazdynų riešutais ir ach...skanaujame.


4 komentarai:

  1. Kokios fainuolės šios bandutės:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ineta, taip(!) ir jos labai skanios.
    Dėkui :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Koks grožis ir koks jaukumas...Tiesiog labai mielos ir gundančios bandelės. Be to, labai kalėdiškos...Ačiū už tokį gražų įrašą:)

    AtsakytiPanaikinti