2010 m. balandžio 22 d., ketvirtadienis

Ponas tortas [ne pirmas ir tikrai ne paskutinis]

Dabar jau suprantu pasakymą: "Žinau, kad nieko nežinau." pradėjus generalinę minčių tvarką įsivyrauja nežinia, atrodo, kad niekada jau nebeišgirsiu tylaus ramybės alsavimo ir štai švelniai besišypsodami moja beržų lapai. Tiesiog negali pamiršti kaip greitai vakar buvo vakar, o rytoj jau bus užvakar ir taip metai, du, trys, penki.
Nors Velykos buvo seniai, bet tai kas gulėjo ant stalo dar neapkalbėta čia, nors dar dabar kaip vakar atsimenu tą naktinėjimą su margučiais, kepiniais ir idėjom. Norėjosi kažko lengvo, paprasto, elementaraus tik homemade. Ponas tortas tikrai nebuvo įnoringas, jam užteko paprasčiausio biskvito pagrindo, grietinėlės, želė gabalėlių ir naminių slyvukių. Įvaizdis jo nežavi, jį žavi vidinių skonių puokštė.

 Tokį suteptinį gausime iš:
Biskvitui:
55g. miltų
20g. krakmolo
5 kiaušiniai
100g cukraus
žiupsnelis vanilinio cukraus
slyvukių užpilo (biskvitui sudrėkinti)
Kremui:
400ml grietinėlės (gal ir šiek tiek daugiau)
2-3 v.š. cukraus
įvairiaspalvų želė kubelių
Papuošimui:  
kokoso drožlių
slyvukių

Biskvitui baltymai atskiriami nuo trynių ir plakami, kol tūris padidėja 7 kartus (tik pono mikserio dėka) . Dalimis pilamas cukrus ir plakama, kol nesijaučia jo kristalų. Paplakami tryniai, imama sauja išplaktų baltymų ir sumaišoma su tryniais, sudedami likę baltymai, ant jų pilami išsijoti miltai ir krakmolas, viskas lengvai permaišoma, kad neliktų gumulėlių, bet ne per daugiausiai, nes neliks baltymuose susidariusio oro. Ir kuo greičiausiai kepame 220-230 C, kol gražiai pagelsta ir įkišus balanėlę ji būna sausa. Na teoriškai galima teigti, kad viskas iškepta :) Atvėsus biskvitui jį perpjauname, galima į 2, galima į 3 dalis, kaip jau norisi ir kaip išeina, na ir, žinoma, drėkiname slyvukių užpiliuku, kurio negailime! Mikliai suplakame grietinėlę su cukrumi, mažesnę jos dalį atsidedame tortelio lyginimui, o į kitą dalį sudedame želė ir pertepame šia mase biskvitą, kuris vėliau be galo džiaugiasi šaldytuve sėdėdamas ir stingdamas :) aš saviškį palikau pernakt šaldytuve, tada ryte išlyginau, apibarsčiau kokoso drožlėmis, uždėjau slyvukes ir štai kas gavosi! :)
Super paprastas, be galo žaismingas ir toks lengvas, šventinis gaivos gurkšnis! Yum....

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą