2011 m. sausio 12 d., trečiadienis

Prancūziška duona boule. beveik kaip artisan bread


Tikriausias dalykas pasaulyje yra meilė. Meilė širdyje, sieloje, prote, kūne. Pirma- sau. O paskui viskas savaime...
Tas jausmas neaprėpiamas, begalinis, pilnatviškas, gražus. Pravirkdantis ir prajuokinantis iki negalėjimo. Kvepiantis kaip pušynas, sušildantis kaip židinys ar netikėtas dėmesys.
Meilė- tai gyvenimas. Mano gyvenimas, su kitais, su mylinčiais ir tai suvokiančiais...

Per tokį neilgą laiko tarpą susitaikyta su praeitimi, artimiausi žmonės pagaliau, priimti tokie, kokie yra. Ir kaip jie pražydo tada! padovanojo tiek nuostabių akimirkų, kvatojimo, nuoširdžių ašarų ir nuoširdaus pykčio...
Atradau tiek aukso, čia pat, šalia savęs.
Buvo dar norai, kurie pradėjo pildytis tik tada, kai buvo susitaikyta su gyvenimu be jų. Tokie jau tie dėsniai. Konstanta, niekada nekintantys...Kuriems tik reikia laiko suvokti.


Dėsniai nekinta, kinta gyvenimas. Kinta, ir labai. Pradedame visiškai naują etapą, susitaikę su senu. Kad būtų lengviau, kad būtų drąsos padaryti daugiau, padaryti, tai ko norisi, suvokti savo galią.
Palinkėkim sau dar daugiau drąsos ir ramybės, kad viduje nebūtų per daug blaškymosi ir galėtume daryti teisingus sprendimus, su klaidų minimumu.



O dabar apie duoną. Labai norėjau kepti tokią duoną, kurios nereikia minkyti, o raugo pasiruošusi nebuvau. Tad teko apsieiti su mielėmis. Gerai ištyrinėjau daugybę internete esančių duonos receptų ir prisiminiau tokias artisan breads. Tai taip vadinamos duonos meistrų duonos.
Didelė bėda, kad tokiai duonai tešla laikoma nuo 4 iki 18 dienų šaldytuve. Tad jei norisi pasigaminti, reikia būti pasiruošus iš anksto. Žinoma, aš to padariusi nebuvau.
Bet radau puikų receptą, kuriame tešlą užtenka laikyti 3 val, ir gauti puikią, beveik artisan duoną, su minkštu drėgnu vidumi ir plona, traškia plutele. Geresnės duonos, kepamos namie ir su mielėmis negalima net norėti.




Prancūziška duona: Boule ~

3 puod. šilto vandens
1 1/2 v.š sausų mielių
1 1/2 v.š druskos
6 1/2 puod. miltų *


Į didelį indą sudėti miles, vandenį ir miltus. Viską gerai sumaišyti, uždengti dangčiu ir palikti 2 val. kambario temperatūroje.
Po 2 val. padėti 3val į šaldytuvą, kad tešla nebūtų tokia lipni. O dar geriau visai nakčiai.
Paviršių, ant kurio formuosite duoną, gausiai pabarstyti miltais. Aštriu peiliu atpjauti tiek tešlos, kokio dydžio norisi kepti duoną. Tą norimą dalį vėl apibarstyti miltais ir per 30- 60 s suformuoti duonos kepalėlį. Palikti 40 min., įdėjus į apvalią nedidelę formą ( naudojau 20 cm. skesmens silikoninę).
20 min. prieš kepimą įkaitinti orkaitę su kokiu indu, skirtu kepimui ( naudojau orkaitės skardą) iki 230 C.
Duonos viršų vėl apibarstyti miltais ir aštriu peiliu įpjauti išilgai. Po 20 min. laikas kepti. Greitai atverti orkaitę, įpilti į jau įkaitintą indą puodelį karšto vandens, pašauti duoną ir kepti apie 1 val, vis įpilant vandens, kad neišgaruotų.
Iškepusią visiškai atvėsinti ant grotelių.
Likusią tešlą galima laikyti šaldytuve ir sunaudoti per 14 dienų,

* pusę 2 1/2 puodelio naudojau rupių ruginių miltų ir kitą likusią dalį baltų miltų.

Recepto šaltinis: The urban spork