2010 m. spalio 29 d., penktadienis

Morkų pyragas su šokoladiniu glaistu



Mažų atsiradimų papliūpos. Pateisinimai juos priimti.
Baisiai seni žodžiai ir jausmai, skambantys beprotiškai naujai.
Švelniai sentimentali nuotaika.



Pyragui:

150g miltų
60g cukraus
1 a.š kepimo miltelių
1/4 a.š jūros druskos
apie 1,5 - 2 puod. smulkiai tarkuotų morkų (naudojau išspaudas likusias spaudžiant sultis, dėl jų pyrago tekstūra tampa labai vientisa)
60ml. pieno
2 kiaušiniai
60 g tirpinto ir atvėsinto sviesto

Pirmame inde sumaišome miltus, cukrų ,druską ir kepimo miltelius. Kitame- tarkuotas morkas, pieną ,kiaušinius ir sviestą. Miltuose padarome duobutę ir supilame šlapius ingridientus, maišydami viską mediniu šaukštu iki labai vienalytės masės.
Kepame 180 c orkaitėje apie 30-35 min.

Šokoladinis- cinamoninis glaistas :
80g konditerinio šokolado
1-2 a.š cinamono
šaukštas su kaupu grietinės

Puode su verdančiu vandeniu įstatytame dubenėlyje ištirpiname šokoladą su grietine, įmaišome cinamoną.
Atvėsusį pyragą aptepame glaistu. Galime barstyti viršų riešutais, kokosu ir pan.
Aš barsčiau svieste skrudintais avižiniais dribsniais.

Paprastas tas pyragas, bet tikrai labai labai skanus. Neabejotinai. Švelnus ir nesaldus pagrindas dera su kiek aitroku viršumi.
Visi stengėsi jo paragauti, bet ne visiem pavyko...




2010 m. spalio 28 d., ketvirtadienis

Sausainiai su šokolado ir amerikos gabaliukais




Mes augame, keičiamės, žinia, ne kiek daug fiziškai, kiek dvasiškai.
Laukiame kiekvienos dienos net drebėdami iš nekantrumo, tuo tarpu gražindami save dabarties akimirkai.
Mes nemiegame per naktis, savo gyvenimus prilygindami filosofijai, ir suvokdami pagaliau, kokios knygos mums reikalingos.
Eidami per perėją, mes pagauname save esant stipriai surauktais veidais, ir tai mus priverčia
beveik balsu kvatotis.
Prisimename save pačioje tolimiausioje praeityje : mūsų esminiai norai, apsisųkę trimis ciklais,
grįžta.
Mes dedame pirmus žingsnius jų link ir užuosdami rytdienos kavos kvapą, dabar jau tapusį taip laukiamu tokiu mielu, kasdieniniu ritualu, judame link tęsinio, truksiančio visą gyvenimą. Judame su stipriu jausmu ir noru.


Dideli amerikietiški sausainyčiai:

140g kamb. temperatūros sviesto
1 ir 3/4 puodelio miltų ( daugiau nei pusę kiekio dėjau speltos miltų ir likusią dalį rupių kvietinių)
1/2 a.š kepimo sodos
1/2 puod. balto cukraus
1/2 puod. rudo cukraus
1 a.š druskos
2 a.š vanilinio cukraus
1 didelis kiaušinis
1 kiaušinio trynys
100g šokolado ( juodasis 70% kakavos)
3/4 puod. gr. riešutų


Atskirame dubenyje sumaišome miltus ir sodą. Puode, ant vidutinio stiprumo ugnies ištirpiname 100g sviesto , kaitiname maišydami kol gražiai paruduos ir pradės skleisti riešutų aromatą, apie 2-3 min. Perpilame sviestą į kitą indą ir įmaišome likusią, netirpdytą sviesto dalį. Ten pilame cukrų, druską ir vanilinį cukrų ir labai gerai išmaišome.
Dedame kiaušinį ir kiaušinio trynį ir apie 30s maišome iki labai vientisos masės. Paliekame pastovėti 3 min. ir vėl maišome 30s. Taip kartojame dar porą kartų.
Beriame miltų mišinį ir gerai išmaišome mediniu šaukštu. Tada susedame kapotą šokoladą ir riešutus.
Įkaitiname orkaitę iki 190 c. Išklojame skardą kepimo popieriumi, dedame ant jos sausainių tešlos kauburėlius. Į vieną skardą 7. Jų nesuplojame, bekepant pati tešla išsiplės į šonus.
Kepame apie 10-14 min.kol kraštai gražiai paruduos, o viduriukas dar liks minkštas.
Atvėsiname.


Mano nuomone, būtų galima laisva ranka sviestą pamažinti iki 70 g, nes gaunasi gan rieboki, tačiau skanūs labai.
Labai nekantrauju juos kepti be sviesto ir su moliūgų tyre, be abejonės, gautųsi nebetoks amerikietiškas klasikinis variantas, bet jau sofistikuotas skanumynas.

2010 m. spalio 19 d., antradienis

Daugiau duonos ir sviesto, prašyčiau




"...tikslas - pakilti virš savęs, ir tik jis, kad ir koks idealistinis ar naivus atrodytų, tik jis gali atvesti į sėkmę."

...iš karto pakliūti į tą lygį, kuriame jausiesi geriausiai, natūraliausiai, ir patekimo tikslumas šiuo atveju yra nepaprastai svarbus, nes toks jis ir liks visam likusiam gyvenimui."

ANATOLIJ TOSS


Ką čia slėpti, man be galo malonu, kada maistą, kurį pagaminu, žmonės giria tarpuose tarp pačepsėjimų.
Linksma, kada pačiai išeina pagaminti beveik gerai, na, pagal išsikeltas karteles.
" Dar duonos noriu!'
"Ei, tu valgai jau trečią storą riekę!"
"Oo..žinai, mes jau baiginėjam tavo iškeptą duoną"
"Klausyk, o tu augink tą raugą greičiau, mes rytoj norėsim naujos..."

Duonytė:

100g ruginių miltų
200g rupių kvietinių miltų
220g kvietinių miltų
250ml raugo
1 a.š druskos
60g cukraus
100g linų sėklų
keli šaukštai sezamų sėklų
60g saulėgražų
420ml. vandens


Visas sudėtines dalis sumaišome, dedame į popieriumi klotą formą ir paliekame pakilti apie 50 c įkaitintoje orkaitėje.
Kepame 190 c orkaitėje apie 1 h 45 min. Ištraukus palikti atvėsti, po to perkelti ant grotelių ar medinės lentutės ir apdengti drėgnu rankšluostuku.
Tada gardžiuotis su natūraliu sviestuku, medumi, keptais kiaušiniais pusryčiams ar kaip tik širdis geidžia.


p.s raugas pavyko, labai pavyko.
dėkoju Forellei už jo receptą

2010 m. spalio 15 d., penktadienis

Apple pie for you , my little gnome





Mes prisimename tuos ankstyvus rugsėjus.
Tuos pašiauštus plaukus ir vėjui pučiant varvančią nosį.
Pušų kvapą, spyglių pilnus batus.
Raminančią tylą, fantazoriumo valandas.
Glostančius kvapus ir
kampelį su nuosava lempa,
krėslu ir lentyna pilna knygų.
Ten, kur dažnai per ilgai, būdavome kartu.



Labai panorusi obuolių pyrago, supratau, kad šį sezoną aš jo dar nekepiau (?!)
Užsimerkus, bei pasitarus su savo šeima, nutariau kepti tokį, kuris savo kvapais, skoniais atskleistų visus rudens subtilumus ir grožius .
Receptas man toks labai 'american village gradma , vintage style',
primena man 'Namelio prerijose' gyvenimą, lakstymą po lapais padengtus parkus,
svečiavimąsi pas močiutę ir dar daug daug visko...

Mėginkime:

Tešlai:

200g šalto sviesto
2 ir 1/2 p. miltų
1 a.š kepimo miltelių
3 v.š cukraus
1 kiaušinio
3 v.š pieno
1a.š druskos

Įdaras:

10 kietesnių obuolių
1/4 a.š tarkuoto muskato
2 a.š cinamono
1 ir 1/2 cukraus
3 puodeliai vandens
1 citrinos sultys

Miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską sumaišome. Tada įtriname sviestą, kol tampa maži trupinukai. Dedame kiaušinį ir pilame pieną, ir šaldome tešlą pusvalandį šaldiklyje ( čia, kad greičiau).
Obuolius nulupame, išskobiame ir supjaustome nelabai smulkiai, apystambiais gabalėliais. Dedame į puodą, pilam vandenį, stiklinę cukraus, citrinos sultys ,cinamoną ir verdame apie 10 min. nupilame skystį, sudedame muskatą ir likusi cukrų.Man obuoliai gavosi per šlapi, tai aš nuvarvinau juos per sietuką.Pravėsiname.
Trečdalį tešlos įklojame į 24cm skersmens skardą ir subadę šakute pakepame apie 10 min, 180c orkaitėje. iš pusės likusios tešlos formuojame pyrago kraštus, supilame įdarą ir uždengiame iškočiotu tešlos lakštu. įpjauname kelis pjūvius ir kepame apie 35min.

aš būtinai pasidariau ir karamelės padažą prie pyrago:

1 ir 1/2 p. cukraus
1/3 st. vandens
2/3 st. grietinėlės
2 v.š sviesto

Užverdame vandenį su cukrumi ir ant silpnos ugnies viriname apie 10 min kol gražiai paruduos skystis. maišant , atsargiai supilame grietinėlę ir sudedame sviestą.viskas, galime ją pasūdyti ir jūros druska, bus dar skaniau

receptas adaptuotas iš kepykla5






2010 m. spalio 12 d., antradienis

APELSINŲ - ANYŽIŲ KEKSAS pour la week-end



Nežinia dabar mane, kaip koks vijoklis, apsivijęs šimtmečius skaičiuojantį apleistą dvarą. Aš vis dar neliūdžiu: kol paskausta, šypsausi savo atspindžiui veidrodyje, o tada tyliai nusliūkinu ir įsijungiu šią, tada dar šią.
Ei, dar geriau. Viskas susitvarkys.


Savaitgalis buvo puikus. Labai, ypač šeštadienis . Tos valandos praleistos šnekučiuojantis apie maistą, jo gamybą, vartant maistinę spaudą ir ne tik..
Už malonią draugiją ( kada sau kelis kartus reikėjo įsignybti; ar tas susitikimas ir tokie žmonės egzistuoja iš tiesų?; taip taip, man dar buvo ir taip) ,noriu nuoširdžiai padėkoti sumanymo organizatorei Indrei, mano gaminimo pradžių pradžios dievukui Skirmantei, ir kitoms šaunioms merginoms: Inetai, Simai, Irmai, Aušrai ir Eglei.
Ir mano savaitgalio keksas, keptas Panemunės virtuvėje ir kurį tempiausi į susitikimą. šypt.


165 g. kambario temperatūros sviesto
115g cukraus pudros ( apie pusę puodelio)
3 kiaušiniai
165 g. miltų (beveik pilnas puodelis )
1 a.š kepimo miltelių
2 v.š kukurūzų krakmolo
1, 5 a.š malto anyžio
2 a.š malto cinamono
25 g. pistacijų
25 g. graikinių riešutų
25 g. apelsino cukatų
50 g. medaus
1 a.š vanilino
žiupsnis jūros druskos

Miltus, cukraus pudrą, kepimo miltelius, kukurūzų krakmolą, cinamoną, anyžių sumaišome atskirame dubenyje.
Gerai išsukame sviestą, vienas po kito dedame kiaušinius ir dar geriau viską išmaišome. Sudedame medų, riešutus, cukatus, vaniliną ir druską. Išmaišę, pilame miltų mišinį. Paruošiame dvi mažytes kepimo skardutes arba vieną didesnę, išklojame jas kepimo popieriumi ir kepame 180 c įkaitintoje orkaitėje
apie 40min. Ar iškepęs, tikriname mediniu pagliuku įsmeigdami į kekso viduriuką.

Kaip pasigaminti apelsinų žievelių cukatus:

5 apelsinų
470g cukraus
1 a.š vanilino
4 puodelių vandens
kelių anyžiaus žvaigždučių
60 ml. citrinos sulčių

Apelsinus gerai nuplauname po šiltu vandeniu ir nulupame išilgai. Tada žieveles
dar supjaustome plonom nedidelėm juostelėm. Užviriname vandenį, sumetame žieveles ir paverdame 2 min. Ištraukus iš vandens pakišame po šaltu vandeniu 2 min. Visą procesą kartojame dar du kartus.
Į vandeniį likusį nuo virinimo, suberiame cukrų, citrinos sultis, anyžių, vaniliną ir beveik užverdame. Sudedame žieveles ir ant mažos ugnies viriname apie 1,5h, kaskart vis pamaišant.
Paliekame per naktį prisitraukti sirupo. Kartu su juo pilame į sandarų indą ir laikome šaldytuve.


P.s Gaila, labai gaila, kad šįkart nuotraukos visai neatspindi skonio. O skonis tikrai buvo turtingas.
Mokysimės , oi mokysimės su nuotraukomis.


2010 m. spalio 10 d., sekmadienis

Naminė duona su raugu ir dar šis bei tas...

Labas rytas sūriai. Labanakt sūriai. Taip netikėtai ir švelniai prasideda romanas su sūriais... Lygiai taip pat kaip ir pokyčiai gyvenime. Plaukiau pasroviui kartkartėmis skęsdama savo mintyse, kol nuėjau į Sapore d'Italia :] o nuėjau tiesiog nusipirkti skaniausių alyvuogių ir sūrio, nusipirkau ir po kelių dienų jau pati stovėjau kitoj vitrinos pusėj. Taip, kaip darbuotoja! Galiu prisiekti, kad naktim dar dabar sapnuoju tą nuostabią keptą rikotą su mėlynėm... o kava, pasta ir kitas gėris... mmm....
Jau nebe pirmą kartą pasitvirtinantis faktas mano gyvenime, jog geriausi dalykai nutinka netikėtai, visišku eksprontu, kai visiškai to nesitikiu ir nelaukiu. 
Net ir tokiomis akimirkomis aš gaminu, aišku kūrybos tokiame procese nedaug, gal tik truputis momentinio impulso. Kepiau labai smagius avižiniukus-sveikuolius, deja, jie blykstės nesulaukė. Bet štai nauja duonelė sulaukė daug dėmesio ir pagyrų. Bet užbėgdama įvykiams į priekį noriu pasakyti, kad plačiai įsikerojusi nuomonė, jog duoną galima išsikepti tik duonkepėje ar krosnyje yra visiškas MITAS! Aš sėkmingai kiekvieną savaitę duoną kepu orkaitėje ir ji kuo puikiausiai iškepa. 


Duonelei reikia:

125g. ruginių miltų
375g. kvietinių miltų [a.r. + rūpūs]
75g. linų sėmenų
75g. avižinių dribsnių
75g. saulėgrąžų [1h pamirkyti vandenyje]
70g. cukraus
1,5 a.š. druskos
0,75l. šilto vandens [bet ne karšto]
4 v.š. raugo

Visus ingridientus sumaišome su vandeniu ir įdedam raugą. Tešlą apdengiam ir laikom šiltai 12h., tačiau nebūtina tiek ilgai aš laikau apie 9-10h. ir viskas kuo puikiausiai pavyksta. Po 12h. atsidedame raugo kitam kartui, šiukštu nepamirštame to padaryti, nes neteksime pagrindinio ingridiento. Ištepame kepimo skardą aliejumi ir sudedame tešlą, nes ji bus tokia skystoka. Aš naudoju keksams skirtą formą. Kepu apie 40min. 170-180 C temperatūroje. Aš darau taip: įjungiu orkaitę konvekciniu režimu ir iš karto įdedu duonelę, nes tuomet ji dar šiek tiek pakyla, kol orkaitė ganėtinai įkaista, ir tik tada jau kepinasi.
Raugas: aš pati raugo nedariau, jo ir vėl gavau iš patikimų šaltinių, tai visada galėsiu pasidalinti. tik yra vienas niuansas, kad raugas gali stovėti šaldytuve max 2 savaites. Na bet jis tiek ilgai tikrai neišstovės, nes šios duonelės vis norisi ir norisi :]