2010 m. balandžio 27 d., antradienis

Sviestinis keksas

Mane visiškai užvaldė keksai! Nesu jų totali dievintoja, bet noooriu atrasti tokį receptą, pagal kurį močiutės iškeptas keksas priversdavo sustoti ne vieną žmogų pasimėgauti aromatu. taip, taip buvo ir ne tik taip. Didžiausia močiutės keptų keksų gerbėja ir valgytoja buvau aš, vaikystėje, o kaip gi kitaip ;] Galbūt paieška tęsiasi ne vien dėl to, kad norisi kažkokiu būdu, nors ir mažom nuotrupom, susidėlioti mūsų giminės receptinę, kuri tikrai turėtų būti iš stuomens ir iš liemens, bet ir norisi, norisi nerūpestingai parbėgti iš sodo pas močiutę, atsisėsti ant kėdės, tabaluoti kojomis ir laukti, laukti nekantriai kol jau bus galima! Bus galima iš dailios  banguotos formelės išimti citrininiai kakavinį zebrą ;] I miss you...

Ingridientai:
200g. sviesto (kambario temp.)
180g. miltelinio cukraus
4 kiaušiniai
200g. miltų
2 nubraukti a.š. kepimo miltelių
2 v.š. romo
1 v.š. tarkuotų citrinų žievelių

Patepame pailgą skardelę sviestu ir pabarstome džiūvėsėliais - sudžiūvėliais. Sviestą išsukame su cukrumi iki purios masės, nuolat maišant įmušame po vieną kiaušinį, suberiame citrinų žieveles ir supilame romą. Miltus prasijojame ir sumaišome su kepimo milteliais. Tada sviesto masę  atsargiai sumaišome su persijotais miltais ir sukrečiame tešlą į kepimo formą. Kepame 170-180C apie 60-70 min. Ar iškepęs patikriname mediniu pagaliuku. 5 min. keksą vėsiname formoje, po to ant grotelių. aš keksą laikiau formoj per naktį ir tik ryte išėmiau ir dar visą parą brandinau! Girdėjau, kad keksas kuo ilgiau stovi, tuo skanesnis tampa. I can say yep! Mano paieškos vis dar tęsiasi...

Spanguolinukai... Up AnD dOwN...

Taip yra, dažniau nei dažnai būna ir niekur nerašyta... kai gamini iš to, ką turi šaldytuve, gimsta skaniausios kulinarinės fantazijos. Taip šį kartą atsitiko ir su šiais žaviais spangiais :] Ne kartą kepiau panašius sausainius ir kas kartą man jie gaudavosi vis kitokie, kitokie gavosi ir šį kartą, bet giliai nustebino, pamalonino ir dabar kai jau vėl pribręs reikalas tokiam darbeliui ir turėsiu viską ką dėjau, būtinai darysiu toookius... 
Prisimenu pirmuosius savo laimėjimus ir nesėkmes, tai lyg buvo seniai lyg ir ne... kasdien semiu žinias saujom, godžiais kąsniais ryju kitų patirtį, mokausi, tai viso gyvenimo mokykla. O kartais būna taaaip pikta, pikta, kad vienu metu nors persiplėšk turiu daryti ką reikia, o ne tai ką noriu... norai dideli ir užmojai siekia dausas... ir tik truputis saldumo gražina į žemę.

Reikės:
3 kiaušinių
2/3 stiklinės rudojo cukraus
žiupsnelis vanilinio cukraus
2v.š. riešutų sviesto
pakelio džiovintų spanguolių
100g. lazdynų riešutų
1a.š. kepimo miltelių
4v.š. a.r. miltų
3v.š. avižinių miltų
3v.š. kvietinių rupių miltų

Griebiame poną mikserį ir plakame kiaušinius kartu su cukrumi, vaniliniu cukrumi. Truputį paplakus įdedame riešutų sviestą [gali būti ir crunchy, aš naudojau paprastą Marks&Spencer] ir dar paplakame, trumpai. Toliau sumaišome miltus su kepimo milteliais ir suberiame [miltų gali reikėti ir daugiau, bet man atrodo, kad tiek dėjau, čia jau tiesiog eigoje matysis ar reikia dar ar ne]. Tada dar, kad jiems nebūtų liūdna įberiame spanguoles, gerai išmaišome šaukštu ir dedame į konditerinį maišelį. Masė turi gautis tiršta, bet ne per daug, nes sausainėliai turi šiek tiek pakeist kontūrus. Ir štai į kiekvieną tešliuką per vidurį įdedame po riešutą ir kepame 180C temperatūroje, kol šiek tiek paruduoja. Tik šiukštu nesudeginkit! Iš viso šio kiekio gaunasi 2 skardutės sausainių, tikrai vertų dėmesio ir nuodėmės, nes man jie anksčiau būdavo labai saldūs, bet štai spanguolių dėka ragavimas virsta skonių harmonija ;] 

2010 m. balandžio 22 d., ketvirtadienis

Ponas tortas [ne pirmas ir tikrai ne paskutinis]

Dabar jau suprantu pasakymą: "Žinau, kad nieko nežinau." pradėjus generalinę minčių tvarką įsivyrauja nežinia, atrodo, kad niekada jau nebeišgirsiu tylaus ramybės alsavimo ir štai švelniai besišypsodami moja beržų lapai. Tiesiog negali pamiršti kaip greitai vakar buvo vakar, o rytoj jau bus užvakar ir taip metai, du, trys, penki.
Nors Velykos buvo seniai, bet tai kas gulėjo ant stalo dar neapkalbėta čia, nors dar dabar kaip vakar atsimenu tą naktinėjimą su margučiais, kepiniais ir idėjom. Norėjosi kažko lengvo, paprasto, elementaraus tik homemade. Ponas tortas tikrai nebuvo įnoringas, jam užteko paprasčiausio biskvito pagrindo, grietinėlės, želė gabalėlių ir naminių slyvukių. Įvaizdis jo nežavi, jį žavi vidinių skonių puokštė.

 Tokį suteptinį gausime iš:
Biskvitui:
55g. miltų
20g. krakmolo
5 kiaušiniai
100g cukraus
žiupsnelis vanilinio cukraus
slyvukių užpilo (biskvitui sudrėkinti)
Kremui:
400ml grietinėlės (gal ir šiek tiek daugiau)
2-3 v.š. cukraus
įvairiaspalvų želė kubelių
Papuošimui:  
kokoso drožlių
slyvukių

Biskvitui baltymai atskiriami nuo trynių ir plakami, kol tūris padidėja 7 kartus (tik pono mikserio dėka) . Dalimis pilamas cukrus ir plakama, kol nesijaučia jo kristalų. Paplakami tryniai, imama sauja išplaktų baltymų ir sumaišoma su tryniais, sudedami likę baltymai, ant jų pilami išsijoti miltai ir krakmolas, viskas lengvai permaišoma, kad neliktų gumulėlių, bet ne per daugiausiai, nes neliks baltymuose susidariusio oro. Ir kuo greičiausiai kepame 220-230 C, kol gražiai pagelsta ir įkišus balanėlę ji būna sausa. Na teoriškai galima teigti, kad viskas iškepta :) Atvėsus biskvitui jį perpjauname, galima į 2, galima į 3 dalis, kaip jau norisi ir kaip išeina, na ir, žinoma, drėkiname slyvukių užpiliuku, kurio negailime! Mikliai suplakame grietinėlę su cukrumi, mažesnę jos dalį atsidedame tortelio lyginimui, o į kitą dalį sudedame želė ir pertepame šia mase biskvitą, kuris vėliau be galo džiaugiasi šaldytuve sėdėdamas ir stingdamas :) aš saviškį palikau pernakt šaldytuve, tada ryte išlyginau, apibarsčiau kokoso drožlėmis, uždėjau slyvukes ir štai kas gavosi! :)
Super paprastas, be galo žaismingas ir toks lengvas, šventinis gaivos gurkšnis! Yum....